htklusterit.fi

Teknologian historia

Teknologia on kehittynyt pitkälle erityisesti viime vuosikymmenien aikana. Älypuhelimet, internet, sekä kaikenlainen moderni teknologia on osana jokaisen ihmisen arkipäivää, ja monille ne ovat itsestäänselvyyksiä, mutta siitä ei ole kovin kauaa, kun näitä asioita ei ollut vielä edes olemassa. Uudet teknologiat ja laitteet sallivat ihmisten tehdä asioita, joista ei osattu edes unelmoida vaikkapa 50 vuotta sitten. Suurin kehitys tässä ajassa on tapahtunut informaatioteknologiassa, lääketieteessä, sekä liikkumisessa paikasta toiseen.

Teknologia eKr.

Teknologia on alkanut kehittymään jo kauan ennen ajanlaskua. Muutamia esimerkkejä keksinnöistä ennen ajanlaskua ovat:

 • Olduvai-kivitekniikka – Kivestä tehtyjä kaapimia yms. eläinten teurastusta varten keksittiin noin 2,5 miljoonaa vuotta sitten.
 • Acheulean-kiviteknologia – noin 1,6 miljoonaa vuotta sitten keksitty tekniikka, jolla pystyi tekemään mm. kirveitä.
 • Tuli – Kerrotaan, että ensimmäinen tahallinen tuli saatiin aikaan Homo erectuksen toimesta noin 1,5 miljoonaa vuotta sitten.
 • Ihmisen anatomia – Moderni ihmisen anatomia eli Homo sapiens alkoi kehittyä noin 200 000 vuotta sitten.
 • Vaatteet – Vaatetus keksittiin mahdollisesti noin 170 000 vuotta sitten.
 • Keramiikka – keksittiin noin 25 000 eKr eli noin 27 000 vuotta sitten.
 • Jousipyssy ja ritsa – keksittiin noin 9000 eKr.
 • Maatalous sekä aura – keksittiin noin 4000 eKr.
 • Pyörä – keksittiin noin 4000 eKr.
 • Kirjoitusjärjestelmä – keksittiin noin 3500 eKr.
 • Pronssi – keksittiin noin 2500 eKr.
 • Lasi – keksittiin noin 500 eKr.
 • Katapultti – keksittiin noin 400 eKr.
 • Hevosenkenkä – keksittiin noin 300 eKr.

Modernin teknologian kehittyminen

Moderni teknologia alkoi kehittyä jo vuosina 1760-1830, kun teollisuus alkoi kehittyä nopeaan tahtiin. Kehitys johtui lähinnä halvasta energiasta, jota saatiin kivihiilestä. Kivihiiltä tuotettiin todella paljon erityisesti Isossa-Britanniassa Britannian jättimäisten resurssien ansiosta. Erityisesti tekstiilikoneet, kaivostoiminta, metallurgia, höyrykoneiden kuljetus sekä konetyökalut ottivat suuria harppauksia kehityksessä ja keksinnöissä tällä aikavälillä.

Toinen merkittävä aikajakso teknologian kehittymisen suhteen tapahtui vuosina 1860-1914. Siihen aikaan tapahtui suurta kehitystä mm. liikenteessä, rakennuksessa, tuotannossa ja viestinnässä erityisesti Euroopassa. 1830-luvun lopulla lama sekä suurten keksintöjen hidastuminen oli vain väliaikaista. 1860-luvulla alkoi tapahtua jättimäistä kehitystä mm. sähkö-, öljy-, sekä terästeknologiassa. Kehitys jatkui nopeaan tahtiin ensimmäiseen maailmansotaan asti.

Myös kommunikointi kehittyi paljon 1800-luvun aikana. Erityisesti rautateille haluttiin saada parempia kommunikaatiojärjestelmiä. On kiistelty paljon siitä, kuka keksi ensimmäisen puhelimen. Keksijäksi on monissa paikoissa merkitty Alexander Graham Bell, joka virallisesti patentoi Maaliskuussa 1876 ensimmäisen version puhelimesta, mutta on kiistelty siitä, kuka puhelimen oikeasti kehitti.

Vakuumipumput sekä hehkulamput tulivat myöskin yleiseen käyttöön 1870-luvun lopun aikana. Näillä keksinnöillä oli suuri vaikutus teollisuuteen.

Kenkätuotanto kiihtyi myöskin noin 1850-luvun puolivälissä. Massatuotannolla tuotettiin 1850-1880-luvuilla paljon ompelukoneita, maatalouskoneita, leikkureita sekä erityisesti polkupyöriä tuotettiin todella suuri määrä 1880-luvun aikana.

Höyryä käyttävät tehtaat levisivät laajasti. Englannissa höyry yleistyi aikaisemmin, kuin Yhdysvalloissa.

1900-luku

Vuosisadan vaihteen jälkeen 1900-luvulla massatuotanto kiihtyi entisestään, kun teknologia kehittyi. Massatuotanto tuotti mm. autoja ja muita korkean tekniikan tuotteita ostajille. Tutkimus- ja kehitystyö antoi mahdollisuuden kehittää tietojenkäsittely- sekä suihkumoottoreita. Suuria harppauksia otettiin myöskin kommunikaatiossa, sillä radio- ja puhelinliikenne kehittyi valtavasti, ja alkoi pikkuhiljaa leviämään yleiskäyttöönkin. Maailmanlaajuinen käyttö puhelimille oli mahdollista oikeastaan vasta vuosituhannen vaihteen jälkeen 2000- ja 2010-luvuilla, kun matkapuhelimet alkoivat olemaan tarpeeksi halpoja ostaa myös kehitysmaissa asuville ihmisille.

Myöskin internetin kehitys alkoi Yhdysvaltain valtion toimesta jo 1960-luvulla. Sen potentiaalia ei vielä tiedetty silloin, ja se olikin käytössä pelkästään hallituksilla sekä joillakin yliopistoilla. Internet alkoi yleistymään 1990-luvulla samaan aikaan tietokoneiden kanssa.

Energia- ja moottoriteollisuudet sisälsivät laajalti ydinvoimaa, jota kehitettiin Manhattan-hankkeen jälkeen. Rakettien kehitys antoi mahdollisuuden pitkän kantaman ohjuksiin ja ensimmäiseen “avaruuskauteen”, joka kesti 1950-luvulta aina Sputnikin laukaisemiseen 1980-luvulla.

Sähkö levisi vauhdilla 1900-luvun aikana. 1900-luvun alussa sähkö oli käytössä pääasiallisesti vain varakkailla ihmisillä, jotka asuivat suurissa kaupungeissa (New York, Lontoo, Pariisi). 1990-luvulla World Wide Webin keksimisen aikaan sähköä käytti noin 62 prosenttia maailman asunnoista. Kehitysmaissa noin kolmasosa kotitalouksista käytti sähköä.

2000-luku

2000-luku on melko kiistattomasti tieteen ja teknologian kulta-aikaa. Mm. NASAn Mars Exploration Rover on hyvä esimerkki siitä, kuinka pitkälle teknologia on kehittynyt erityisesti muutaman viime vuosikymmenen aikana.

Nykyaikana melkein kaikki on mahdollista.